Beschrijving: 

De groeve van Lemay is een site van 56 ha waar kalkgranulaten gewonnen worden. Deze groeve, die al meer dan een eeuw uitgebaat wordt, grenst aan twee andere groeves: Holcim (Carrières du Milieu) en Carrières d’Antoing (Sagrex).

De groeve van Lemay ligt dicht bij drie gemeentes: Gaurain-Ramecroix, Antoing en Vaulx. Doornik ligt 7 km ten noordwesten van de Carrières d’Antoing. De Schelde en de spoorlijn Bergen-Doornik passeren dicht langs de site.

De groeve van Lemay bevindt zich op het grondgebied van het natuurpark der Scheldevlakte.

Beschrijving van de habitat, de fauna en de flora: 

Het project dat wordt ingediend voor de Quarry Life Award is een heringerichte vroegere groeve die deel uitmaakt van de groeve van Lemay. Deze vroegere groeve, die "La Baguette" genoemd wordt, ligt dicht bij het dorpje Gaurain-Ramecroix. Na het einde van de ontginning fungeerde La Baguette als een stortplaats voor niet vervuilde grond en inerte materialen. Het is nu een kalkbraakland geworden (Daucus carota, Rumex sp, Melilotus albus…) dat zeer aantrekkelijk is voor schubvleugelige en rechtvleugelige insecten (Tettigonia viridissima).

Er werden 3 vennen gegraven op de site als habitat voor amfibieën en waterjuffers. De site bevat van nature bepaalde tijdelijke vochtige zones (aanwezigheid van Typha latifolia).

Lopende natuurprojecten

Ontwerpovereenkomst tussen het natuurgebied Plaines de l’Escaut en CBR voor het beheer van de site La Baguette. Deze overeenkomst sluit de realisatie van eventuele andere biodiversiteitsprojecten op de site niet uit.